در خوزستان ؛ ارادهای برای منع تعرض به بناهای تاریخی نیست

در خوزستان ؛  ارادهاي براي منع تعرض به بناهاي تاريخي نيست

رئیس انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان گفت: اداره میراث فرهنگی کشور در خصوص جعل مجوز صادر شده برای وزارت صنعت، معدن و تجارت از طرف میراث فرهنگی خوزستان به منظور احداث منطقه ویژه اقتصادی در شوش سکوت کرده است.
به گزارش ایلنا، سعید محمدپور در باره برخی مشکلات میراث فرهنگی خوزستان، در گفت و گو با ایلنا، اظهار کرد: میراث فرهنگی در خوزستان با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کند. یکی از این موارد، مسئله احداث منطقه ویژه اقتصادی در شوش است. وزارت صنعت،معدن و تجارت قصد احداث منطقه ویژه اقتصادی در شوش را دارد که برای استعلام از اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری اعلام کرد زمین ما در محدوده عبدالخان است، پس از بازرسی اداره میراث فرهنگی مشخص شد نصف زمین رمل است و در قسمت دیگر آن، آثار تاریخی وجود ندارد و مجوز احداث صادر شد.
وی افزود: پس از چندی از هیات وزیران مصوبه ای به دست اداره کل میراث فرهنگی رسید که وزارت مذکور می تواند در حریم شماره ۱ چغازنبیل و هفت تپه، منطقه اقتصادی ویژه به وسعت ۳۰۰ هکتار بسازد؛ یعنی از اداره کل میراث فرهنگی برای مکان دیگری مجوز گرفته اند ولی برای دریافت مصوبه هیات وزیران مکان دیگری را ارائه کرده‌اند.
محمد پور با اشاره به اینکه در صورت اجرایی شدن این مصوبه عرصه و حریم چغازنبیل نابود خواهد شد، تصریح کرد: اداره کل میراث فرهنگی در نامه‌ای این مسئله را به رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور اعلام‌کرد. اما پاسخی دریافت نشد و در پی آن برای پیگیری مصرانه تر، نامه دیگری بدین منظور برای رئیس جمهور ارسال شد که پاسخ آن نیز هنوز ارسال نشده است.
* اراده ای برای ممانعت از تعرض به بناهای تاریخی وجود ندارد
وی درباره وضعیت بناهای تاریخی در خوزستان تاکید کرد: هیچ اراده‌ای برای ممانعت از تعرض به بناهای تاریخی وجود ندارد. اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری به کارهای تحقیقاتی و پژوهشی مشغول شده است و بدون برنامه و چشم اندازی به آینده، در حفاظت از بناهای تاریخی تعلل می کند.
محمد‌پور با اشاره به اینکه وجب به وجب خوزستان پوشیده از آثار تاریخی مردمانی است که ۶ هزار سال در این خاک زندگی کرده اند، گفت: با این سطح از مدیریت چگونه می توان این استان را اداره کرد؟
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۰۰۰ اثر ثبت شده در خوزستان وجود دارد، یادآور شد: هزاران اثر دیگر نیز هنوز به ثبت نرسیده اند و آثار ثبت شده نیز پس از تعیین عرصه و حریم‌ به حال خود رها می شوند.
محمد پور افزود: اداره کل میراث فرهنگی برای حفاظت از یک اثر تاریخی پس از ثبت ملی، عرصه و حریم آن اثر را تعیین می کند و از آنجایی که تنوع، تکثر، تعدد و پراکندگی آثار تاریخی در خوزستان بسیار زیاد است، کار برای اداره‌ای با ۴۵۰ پرسنل و امکانات و اعتبارات اندک بسیار مشکل است در حالی‌که انتظارات از این اداره نیز با توجه به حمایت های کم در بالاترین حد ممکن است.
* حرکت میراث فرهنگی با شیب ملایم به سمت پایین
وی در مقایسه ای از یگان حفاظت از آثار تاریخی ایران و پلیس حفاظت آثار در دنیا، خاطر نشان کرد: پلیس حفاظت در دنیا آموزشی در سطح بالا می بیند و شهروندان نیز آگاهی خوبی در بازدید از آثار تاریخی دارند اما در ایران بدون آگاهی بخشی با نیروی پلیس می خواهند از صدمه زدن مردم به آثار تاریخی جلوگیری کنند.
رئیس انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان با بیان اینکه میراث فرهنگی استان با یک شیب ملایم به سمت پایین حرکت می کند، اذعان کرد: تقریبا طی ۵ سال گذشته هیچ موزه ای در خوزستان راه اندازی نشده است.
* کسی از نتایج کاوش های باستان شناسی مطلع نیست
وی در خصوص شرایط باستان شناسی و کاوش های اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خوزستان، تصریح کرد: کاوش ها انجام می شود اما اینکه نتیجه این کاوش ها به کجا می رود کسی اطلاع ندارد. اینکه آیا مردم از نتیجه این کاوش ها مطلع می شوند نیز کسی نمی داند. این موارد نکاتی است که باید به آن پرداخته شود.
محمد پور در خصوص وضعیت معماری و مرمت در اداره کل میراث فرهنگی گفت: اداره میراث باید خودش معماری تولید کند یعنی باید طرح های معماری متناسب با هر شهر و سابقه تاریخی آن را ارائه دهد که متاسفانه انجام‌ نمی شود.

درباره نویسنده

7478مطلب نوشته است .

نوشتن دیدگاه

شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .

طراحی شده توسط هاست لاین